Koledar
Darilni bon
PAKETI

Na postrvijadi smo spoznavali postrv

Vroča sobota, 24. julija 2021 je bila v Termah Snovik namenjena ne le termalnih doživetjem, temveč smo dan tematsko obarvali in ga namenili spoznavanju postrvi. Dan postrvi (po imenom »postvijada«) je bil odlično sprejet s strani dnevnih in penzionskih gostov. Program so skrbno pripravili za vse generacije, tako najmlajše kot ljubitelje dobre hrane na krožnikih.

 

Postrvijada se je pričela z dopoldansko kulinarično delavnico, ki jo je vodila Anica Humar, odlična kuharica iz restavracije Potočka. Skupaj z gosti so pripravili okusen namaz iz dimljene postrvi. Vsi udeleženci so recept priprave prejeli tudi za domov, za vse ostale, ki niso bili prisotni, pa smo recept tudi zapisali in vas vabimo, da odličen, a zelo preprost recept preizkusite doma. Za kosilo je bila na meniju tuhinjska postrv, ki jo dnevno ponujamo kot svojo najbolj prepoznano jed. Postrv pripravljamo na številne načine kot pečeno, dušeno, ocvrto, dimljeno, skratka na številne okusne načine s predvsem zelenjavnimi prilogami. Ribe so tudi zelo lahko prebavljive, predvsem pa veljajo kot kakovosten in uravnotežen obrok, še posebej v kombinaciji z zelenjavo in lahko prilogo kot je polenta, kaša, blitva, krompir. Držijo se priporočila Sebastiana Kneippa: »Ne preveč in ne premalo, od vsakega po malo.« V kuhinji, ki jo vodi Advija Halilović, prisegamo na lokalne, sveže, domače surovine, tudi tiste, ki jih lahko naberemo na lastnem zelenjavnem vrtu, dnevno pa se sprehodimo po zeliščnem vrtu, kjer med več kot 30imi zelišči najdemo tiste prave, ki dodatno začinijo prav vsak krožnik.

Najmlajši obiskovalci term so se na dan postrvijade še posebej zabavali ob atraktivnem animacijskem programu, ki se je tematsko tudi približal ribicam. Otroci so se zabavali na ustvarjalnicah, kjer so ustvarjali ribice, in se igrali igro ribolov. Svoje znanje o postrvi so preizkusili tudi v nagradni igri, v kateri so odgovarjali na zanimiva vprašanja o postrvi. In navsezadnje so otroci stkali tudi nova poletna prijateljstva.

Povabilu na postrvijado se je prijazno odzval strastni ribič, Stane Omerzu, ki je prava enciklopedija informacij in izkušenj z ribištvom in ribiškim turizmom. Svoje znanje je z velikim navdušenjem predajal vedoželjnim poslušalcem. Za vragolije na postrvijadi in dobro voljo je, kot običajno, poskrbel navihani palček Snoviček, ki je navdušen nad odličnim vzdušjem v termah.

 

***************

RECEPT: NAMAZ Z DIMLJENO POSTRVIJO

SESTAVINE:

300 g dimljene postrvi

100 g skute

100 g kisle smetana

Polovica ene limone

Timijan

Sol

Poper

Česen

Šalotka

 

PRIPRAVA:

Na drobno nasekljamo šalotko in česen. Dodamo očiščeno dimljeno postrv. Pretlačimo (z žlico, ne uporabimo paličnega mešalnika) in dodamo skuto ter kislo smetano. Premešamo, da se sestavine dobro prepojijo, začinimo ter na koncu dodamo še limonin sok. Dobro premešamo.

Namažemo na kruhke, okrasimo z vejico timijana in postrežemo gostom. 

Avtorica recepta: Advija Halilović, vodja kuhinje v Termah Snovik

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih