Koledar
Darilni bon
PAKETI

ZNANI ZMAGOVALCI 15. LITERARNEGA NATEČAJA

Izbrane so NAJ pesmi in pravljica 15. literarnega natečaja Term Snovik   

 

Slovenski kulturni praznik smo obeležili tudi v Termah Snovik s tradicionalnim literarnim večerom, ki smo ga tudi tokrat posvetili poeziji in razglasitvi naj pesmi na že 15. literarnem natečaju. Kot je poudarila direktorica Term Snovik Katarina Hribar, je namen natečaja ravno še kako pomembna skrb za rekreacijo duha, ki jo udejanjajo s petim stebrom Kneippove življenjeske filozofije in z zdravim življenjskim slogom povezujejo literarne ustvarjalce, njihove umetnine in spodbujajo druženje.  

Letošnji literarni natečaj je potekal od 4. 1. do 4. 2. 2023 z novo izbrano temo pesnjenja na temo palček Snoviček, ki je v termah vseprisosten in svojevrsten junak, najbolj priljubljen seveda pri najmlajših obiskovalcih. Natečaj je potekal v dveh ustaljenih kategorijah, v otroški do 15 let in odrasli, dodali pa smo tudi tretjo, in sicer naj pravljico, tudi na temo palčka. Strokovna komisija je izmed skoraj 100ih prispelih pesmi izbrala najboljše zapisane rime. Zmagovalna pesem v otroški kategoriji je nastala na Osnovni šoli Dobje, njeni avtorji pa so učenci 5. razreda, zmagovalno pesem v odrasli kategoriji je zapisala Andreja Kladnik. Na natečaj je prispelo kar 42 novih pravljic o palčku, komisijo je najbolj prepričala zgodba Marinke Golob Pirc. Prijeten večer je popestril obisk palčka Snovička, za glasbeno vzdušje pa je skrbela skupina deklet Citrin band. Večer se je zaključil z branjem umetniške besede in prijetnim združenjem literarnih ustvarjalcev.

 

Prispele pesmi je prebirala strokovna komisija treh članic: mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Sara Drolc, učiteljica slovenščine na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku in Kristina Jamšek, profesorica slovenskega jezika na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik.

 

NAJ PESEM V ODRASLI KATEGORIJI – 1. MESTO

Zmagovalna pesem v odrasli kategoriji nosi naslov PALČEK SNOVIČEK avtorice Andreje Kladnik. Komisija je svojo odločitev takole razložila: »Igrivo pesem odlikuje akrostih, saj prve črke vsake vrstice tvorijo besedi Palček Snoviček, ki mu je pesem posvečena. Akrostih terja kar nekaj pesniškega napora, iznajdljivosti in navdiha, da pesnik najde prave izraze in hkrati zmore pesmi dati ton ter sporočilo. Poleg te pesniške figure pa je pesem tudi ritmično poskočna, vedra in ravno prav navihana, da v bralcu vzbudi prijetno razpoloženja in igrivost, ki je značilna tudi za sproščene trenutke igre, ko odložimo skrbi in se predamo trenutku

 

P A L Č E K    S N O V I Č E K  

Pride na skrivaj, vedno nepričakovano, 

A po dolgi, beli bradi ga spoznamo. 

Ljubka, modra kapa,  vrh  kuštrave glavè tiči, 

Čeden suknjič iste barve, ga za sto let pomladi. 

Ej, poglej te hlače dopetače, bujno so zelene, 

Kot ulite, za junaka v copatih narejene! 

  

Skrbno tik bazena nadzoruje če otroci so pridni, 

Najbolj ga skrbi, ali so  v gneči vsi vidni ? 

Običajno je za mogočnim stebrom skrit, 

V mehko, modro-zeleno brisačo ovit. 

In kaj pogumnega palčka najbolj jezi? 

Če kakšen porednež male otroke škropi! 

Enkrat nanj prav gotovo naletiš tudi ti, 

Ko na uho šepetaje poreče: kdo lovi? 

Avtorica: Andreja Kladnik

 

NAJ PESEM V ODRASLI KATEGORIJI – 2. MESTO

Palček iz pesmi Minke Likar nosi veselje, igro, čofotanje, pesem sama pa se igra s konci besed na koncu vrstic, ki so kot odmev, a nosijo nov pomen. Prav ta igrivost, veselje, igra z besedami odlikujejo pesem, ki jo je zato komisija uvrstila med izbor najboljših pesmi na literarnem natečaju.

 

SNOVIKOV PALČEK –  (in literati) 

Zares nisem velik-lik 

sem PALČEK SNOVInČEK-vinček 

 rad z gosti plešem valček- ček  

svojih let ne štejem-jem 

le za palec sem visok-sok 

nosim moder suknjič-nič 

moje copatke poznate-nate  

krasi me siva gosta brada-rada 

znam otrokom veselje nositi-siti 

nagajiv sem in vesel-sel 

ker je življenje pravljično-lično 

spet bom vse sile napel-pel  

in bom za vas poskrbel-bel  

za družinski vikend/dopust-pust 

da bo družbe pa veselja obilo-bilo 

bo čofotanje in dobra hrana-rana 

in (ne) bo čistoča- (toča)! 

 Avtorica: Minka M Likar

 

NAJ PESEM V ODRASLI KATEGORIJI – 3. MESTO

Štirivrstičnice s poskočnim ritmom pred naše oči naslikajo veselega, vedrega palčka, ki med ljudi, zlasti otroke prinaša veselje, s svojo podobo pa prikliče tudi vzdušje čarobnosti in veselja. Skladnost ritma, pesniškega izraza in podobe veselja so prepričale komisijo, da je pesem izbrala med množico drugih pesmi na tretje mesto najboljših pesmi.

 

NAŠ SNOVIČEK 

Možic zelo kratkih nog, 

komaj palec je visok. 

Pa povsod okrog le skače, 

saj ima zelene hlače. 

  

Lepa modra suknja, 

v sredi ena luknja. 

Gumbi kot dodatki, 

spodaj  pa copatki. 

  

Se boji prav vsake sape, 

ven ne gre brez svoje kape. 

Ni telo več rosno mlado, 

prav ponosen je na brado. 

  

Z otroki je igriv, 

Še posebno nagajiv. 

Včasih mali vražiček,  

Saj je  palček Snoviček. 

  

Je skrivnosten, radodaren, 

vedno vesel, preudaren. 

Nikakor ni neumen, 

majcen je, a pogumen. 

  

Srčen droban palček, 

vidi vsak ga malček. 

Kadar slišiš vik in krik, 

je z otroki v termah Snovik. 

Avtor: Stojan Knez 

 

NAJ PESEM V OTROŠKI KATEGORIJI – 1. MESTO

Najlepšo pesem v otroški kategoriji so po utemeljitvi strokovne komisije zapisali učenci 5. razreda Osnovne šole Dobje pod mentorstvom Iva Perka, mag. prof. razrednega pouka. Učenci bodo nagrado proslavili na brezplačnem plavalnem športnem dnevu za cel razred v Termah Snovik.

Komisija je takole obrazložila izbor naj otroške pesmi: »Palček Snoviček, lahek kot ptiček, je bitje, ki je navdihnilo kar cel razred, ki je v sodelovanju in pod skrbnim mentorskih očesom zaživel v pesmi s kratkimi vrsticami, navihanimi rimami in svetlimi podobami. Pesem je vedra, saj jo takšno dela mali palček, pa tudi otroška domišljija. Pesem je posebna tudi zato, ker je združila razred v kulturnem sodelovanju in skupnem ustvarjanju, kar je posebna vrednota za današnji čas individualizma.«

 

PESEM 

Palček Snoviček 

je lahek kot ptiček, 

majhen kot palec 

a super plavalec. 

  

S čepico modro na glavi 

spodaj v zeleni opravi, 

s kanto po bazenu hodi 

tako, da ga opazijo tudi labodi. 

  

Kopalce občuduje 

in jih obdaruje. 

S svojimi bonboni 

in vodnimi baloni. 

  

Pogumen naš palček 

z brado rad plava, 

se nagajivo smeji 

in otroke zabava. 

  

Kopa se kopa  

in ugotovi, 

da so terme za mlade  

in stare ljudi. 

Avtorji: učenci 5. razreda (10 - 11 let) OŠ Dobje in mentor Ivo Perko, mag. prof. razrednega pouka

 

NAJ PESEM V OTROŠKI KATEGORIJI – 2. MESTO

Sarina pesem ni samo igriva, kot so igrivi palčki, pač pa nevsiljivo razkriva vrednote, kot so dobrota in iskanje prave poti, kar je zanimivo vprašanje za učenko, ki najbrž ve, da je iskanje prave poti še za odrasle težavno. Sozvočje igrivega ritma in sporočila, ki je pomembno, je komisijo prepričalo, da pesem mlade pesnice uvrsti med najboljše pesmi natečaja v otroški kategoriji.

 

Palček Snoviček 

Palček Snoviček 

je majhen možiček. 

  

Hlačke zelene, 

suknjiček moder. 

Kdor ga je srečal 

ve, da je dober. 

  

Kapica na glavi, 

copatki na nogah. 

Bradica siva 

nasmeh nam razkriva. 

  

Pod gobami se skriva, 

hodi vsepovsod. 

Upamo, da tudi nam 

pokaže pravo pot! 

Avtorica: Sara Nastran, 7 let, 2.B, OŠ Trzin 

 

NAJ PESEM V OTROŠKI KATEGORIJI – 3. MESTO

Pesem slikovito predstavlja pravljično bitje, ki je staro več kot sto let, a očku ne seže niti do pet. Čeprav je star, je še vedno nagajiv in nam, odraslim, je ta vitalizem pomemben, saj se zavedamo teže let. Svit še zapiše: Snoviček je malček, ki je velik za človeški palec, a je kljub vsemu dober pomagalček. Ob obrazložitvi je Breda Vukmir Podbrežnik na dogodku še dodala. »Dragi Svit, naj bo to vodilo nas vseh, ki smo se zbrali na današnji prireditvi: čeprav smo majhni v tem velikem svetu, si lahko pomagamo. Prav to sporočilo pesem dela posebno, da si zasluži uvrstitev med najboljše otroške pesmi.«

 

Palček je starček, 

a je vseeno malček 

Ima zelene hlače, 

v katerih rad skače. 

 

Palček Snoviček 

poseben je striček. 

Pogosto je nagajiv, 

a ko je treba, je iznajdljiv.  

 

Star je več kot sto let, 

a očku ne seže niti do pet. 

Njegova gosta brada 

se mu z leti sklada. 

 

Snoviček je malček, 

ki je velik za človeški palec, 

a je kljub vsemu 

dober pomagalček. 

Avtor: Svit Murn, 6. razred, mentorica: Izidora Černigoj, Osnova šola Danila Lokarja Ajdovščina

 

Terme Snovik so prvič razpisale tudi novo kategorijo NAJ PRAVLJICE, tudi na temo priljubljenega palčka.

Članice komisije za pravljico, Katarina Ilić, vodja animacije v Termah Snovik, Jožica Hribar, pretekla ravnateljica Osnovne šole Šmartno v Tuhinju, in Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižice Franceta Balantiča Kamnik so za zmagovalno pravljico izbrale pravljico avtorice Marinke Golob Pirc.

Nagrajena pravljica  je sodobna pravljica, v kateri palček snoviček s svojo iznajdljivostjo na lep in varen način opogumlja deklico, da premaga strah in z družino zaplava z rokavčki v bazenu. Pravljica pojasnjuje čustva, nakazujejo rešitve problema in sprošča nezavedne pritiske, da se  otrok lažje spopada z bistvom problema. Avtorica izpostavi moč pravljice, poučna pripoved pa popelje bralca skozi besedilo in ga očara.   

 

Vsi NAJ ustvarjalci so prejeli čudovite nagrade Term Snovik, prav tako pa so bile pripravljene tudi posebne ugodnosti za vse literarne ustvarjalce pri naslednjem obisku term. Večer je glasbeno obarvala odlična skupina mladih glasbenic Citrin band, ki jo sestavljajo Klara Strajhar, Lana Erzar in Tjaša Cevec; sklenil pa se je s prijetnim klepetom udeležencev in manjšo pogostitvijo restavracije Potočka.

Velika zahvala gre vsem ustvarjalcem, strokovni komisiji, mentorjem, učiteljem, staršem za usmerjanje in vzpodbudo pri literarnem snovanju.

 

Vabimo vas, da obiščete tudi Facebook profil Term Snovik za ogled foto galerije z literarnega večera

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih