Koledar
Darilni bon
PAKETI

Kariera v turizmu

»TURIZEM JE ZAKON«

Je slogan najnovejše kampanje Slovenske turistične organizacije, s katero spodbujajo zanimanje za kariero v nadvse privlačni panogi. Turizem je globalna, dinamična in raznolika panoga, ki nudi številne priložnosti za osebno in poklicno rast posameznikov. Turizem je panoga, ki jo ustvarjamo ljudje, ki delamo tudi takrat, ko je večina ljudi na počitnicah, ob vikendih in praznikih. A to je nape poslanstvo, je veselje, je kariera, ki nas turistične delavce izpopolnjuje in vodi k nepozabnim izkušnjam gostov. Še danes velja, da smo turizem ljudje, to smo posamezniki, ki se veselijo zadovoljstva, ki ga pokažejo naši gostje.

Tudi v Termah Snovik je prav tako, potrebni so številni poklici za celovito izkušnjo gostov, od prodajnikov, receptorjev, sobaric, animatorjev, natakarjev, kuharjev, pomočnikov v strežbi, v kuhinji in še bi lahko naštevali. Vsak izmed teh poklicev je poln priložnosti za izražanje kreativnosti in inovativnosti, vsak lahko sodeluje pri oblikovanju inovativnih turističnih produktov, doživetij in storitev, ki bodo navdušili goste, njihove želje, upoštevajoč nove trende.

 

Prav tako se počutijo tudi sodelavci v ekipi kuhinje restavracije Potočka v Termah Snovik, kjer ustvarjamo jedi za penzionske goste in dnevne obiskovalce, vedno več je pogostitev za zaključene družbe, izobraževanja, seminarje, in za vsem tem stoji ekipa, povezana ekipa, ki predano ustvarja okuse, ki pobožajo naše goste. V ozadju, včasih tudi spregledani, so pomočniki chefov v kuhinji, a še kako pomemben člen v celotni verigi. Zato smo se tokrat napotili v kuhinjo restavracije Potočke in pokramljali z veselo in energično Danico Vrhovnik, ki se je ekipi pridružila kot pomočnica v kuhinji. Danica, ki je bila prej šivilja, danes razmišlja tudi o slaščičarski karieri in verjame, da je v življenju vse mogoče.

 

ŠIVALNI STROJ ZAMENJALA ZA KUHINJO

 

Že več kot pol leta delate kot pomočnica v kuhinji v restavraciji Potočka, ki se nahaja v Termah Snovik.  Kako ste se odločili, da zapustite svojo prejšnjo poklicno pot kot šivilja in se pridružite kuhinjskemu timu kot pomočnica v kuhinji?

Že od malega sem se zelo veselila kuhanja in priprave hrane. Ker se mi je ponudila priložnost ob pravem času in pravem mestu, sem se odločila, da si dam priložnost, da je čas za popolnoma nov izziv, pa čeprav je šlo tokrat celo za spremembo poklica.

Kakšne veščine in izkušnje iz svoje prejšnje službe šivilje prenašate v svoje delo v kuhinji?

Ja (se nasmeji), natančnost in finomotoriko prav gotovo.

Kateri so bili vaši največji izzivi pri prehodu iz šiviljske panoge v kulinariko? Kako ste pridobili svoje kulinarične spretnosti in znanje?

Že ob prihodu v ekipo kuhinje v restavraciji sem bila zelo lepo sprejeta s strani novih sodelavcev, zato mi je bilo veliko lažje. Učenje vsega novega je bilo kar hitro, delo je res dinamično in raznoliko, kar mi je zelo všeč, zato mi delovni dan tudi zelo hitro mine. Najbolj pa mi je pomembno, da se v ekipi dobro počutim in da se dobro razumemo.

Kaj vse danes obsega vaše delo v kuhinji kot pomočnica?

Moje delo pomočnice v kuhinji je izjemno raznoliko in ključno pri zagotavljanju gladkega delovanja vseh procesov v kuhinji. Kot pomočnica v kuhinji imam pomembno vlogo pri pripravi različnih jedi in skrbi za njihovo kakovost ter okus. Sodelujem s kuharji in drugimi člani ekipe pri pripravi jedi. To vključuje pripravo solat, narezkov, jutranjih zajtrkov, sladic, različnih ovežilnih termalnih napitkov. Skrbim tudi za skladiščenje in redno kontrolo nad živili, vzdržujem urejenost skladišča in skrbim za pravilno hrambo živil. Redno preverjam roke uporabnosti in kakovost sestavin, da zagotovim varnost in svežino. Poleg tega zelo uživam v delu v ekipi, saj skupaj pripravljamo jedi za različne skupine in pogostitve. Z veseljem sodelujem pri ustvarjanju okusnih obrokov in prispevam k uspehu kuhinje. Kot pomočnica v kuhinji sem ponosna, da sem del takšnih zgodb in da lahko skupaj s kolegi ustvarjamo nepozabne kulinarične izkušnje.

Kako ste se prilagodili hitremu tempu dela v kuhinji, ki je lahko zelo drugačen od dela za šivalnim strojem?

Zelo hitro, verjetno tudi ni bila težava, ker se dobro razumemo, čeprav smo ekipa različnih karakterjev, smo povezana ekipa. Cilj nas vseh so navdušeni, veseli gostje, ki jim je hrana všeč, lepo je slišati pohvale gostov, kako so dobro jedli.

Kakšne so vaše prihodnje ambicije v kuhinji?

Zelo si želim postati slaščičarka, da samostojno kreiram sladice, sem se tudi pripravljena dodatno izobraževati, da to dosežem.

Ali bi svoje izkušnje kot pomočnica v kuhinji priporočili tudi drugim, ki razmišljajo o spremembi kariere, menjavi službe? Kaj bi jim svetovali?

Ja, vsakomur bi priporočala spremembo, če je nekdo nesrečen v svoji službi, naj zbere pogum, kot sem ga jaz in naj stopi iz cone udobja, nikoli ni prepozno, da začneš znova.

 

Naši sodelavki Danici se zahvaljujemo, da je z nami delila svoje občutke in ji želimo veliko kuharskega ustvarjanja in zadovoljstva v ekipi.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih