Koledar
Darilni bon
PAKETI

PUSTNI KROFI PO KNEIPPOVO

Sprejeli smo izziv in na tekmovanje "Ustvari svoj krof" poslali Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja. 

V Termah smo se odzvali slovenski akciji »Ustvari svoj krof« v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki je prvič pozvala slovenske gostince k peki krofov in tako obeležila pustni čas ter dodala doprinos k projektu Slovenija evropska gastronomska regija 2021. Gostinsko-kuharska naveza termalne restavracije Potočka, ki v svojih menijih prepleta lokalne dobrote, sveže sestavine in Kneippove nasvete zdravega načina življenja, se je izziva lotila ustvarjalno z upoštevanjem svojega osnovnega poslanstva restavracije. Tako smo na tekmovanje poslali zdrav, drugačen, ustvarjalen, okusen krof. Pod spretnimi rokami kuharske mojstrice Advije Halilović je nastal Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja.

 

Kneippov krof je nastal kot popolna izpeljanka iz življenjske filozofije zdravega načina življenja Sebastiana Kneippa, ki jo živimo in nudimo v Termah Snovik. Prehrana in zelišča sta dva izmed petih Kneippovih stebrov, ki ju prelivamo v čudovite okuse na krožnike.

Kneippov krof je skrbno umešan s pirino polnozrnato moko. V sedanjost vedno umešamo pridih tradicije in lokalne produkte kot pred časom, ko je bilo v Tuhinjski dolini mlinarstvo predvsem od 19. stoletja naprej najbolj vidna dejavnost.

Krof, polnjen s karameliziranim nadevom, vas bo presenetil z dodano nežno aromo žajblja iz lastnega zeliščnega vrta, kjer naša vrtnarka Manja Žebaljec goji več kot 30 vrst zelišč.  Ni naključje, da je latinsko ime za žajbelj Salvia, ki izhaja iz besede salvus, ki pomeni »zdrav«, v Tuhinjski dolini pa zagotovo živijo zdravo z naravo s Kneippom. Ekipa je dokazala, da je kreativnost v kuhinji za pričakovati.

Kneippov krof bo mogoče poskusiti v restavraciji Potočka v Termah Snovik, ko bo naša dejavnost ponovno odprta. Sedaj pa vam zaupamo recept, zato si vzemite si čas za skupno ustvarjanje in preizkušanje novih receptov. 

 

RECEPT

KNEIPPOV KROF, POLNJEN S KARAMELIZIRANIM NADEVOM Z NEŽNO AROMO ŽAJBLJA

(avtorica Advija Halilović, Terme Snovik)

Sestavine:

TESTO: 600 g  polnozrnate pirine moke, 100 g gladke pirine moke, 60 g kvasa, 5 rumenjakov, 250 ml mleka, 0,5 dl radenske, 60 g sladkorja, 0,5 dl olja, 100 g kisle smetane, 12 g vaniljevega sladkorja, 2 jušni žlici ruma, 1 kavna žlica vaniljeve arome, nastrgana lupinica 1 bio limone, 4 g soli

KARAMELIZIRAN NADEV Z AROMO ŽAJBLJA: 360 g sladkorja, 400 ml sladke smetane, 30 g masla, 10 gramov svežega ali posušenega žajblja

POSTOPEK ZA PRIPRAVO TESTA

Preden začnemo s pripravo, si naredimo kvasni nastavek, tako da si segrejemo 1 dl mleka. V skodelici z mlekom nadrobimo kvas, dodamo 1 čajno žlico sladkorja ter 1 žlico pirine moke. Premešamo, da dobimo kvasni zmes. V posodo presejemo moko, dodamo sol in naribano lupinico limone. Rumenjake, sladkor  ter vaniljev sladkor stepemo, dodamo radensko, toplo mleko, olje, kislo smetano, vaniljevo aromo in rum. Vse sestavine primešamo pirini moki, umešamo gladko testo in pustimo vzhajati 40 minut. Testo vzamemo iz posode ter oblikujemo kroglice premera 70 g in jih polagamo na pomokano površino ter pustimo počivat 30 minut, pokrite s prtom. Pri kvašenemu  testa je pomembno, da je prostor topel in da ni prepiha.

Olje segrejemo na 170 C, pomagamo si s termometrom, tisti, ki nimate termometra, pa si pomagate z lesno žlico, tako da žlico položite v segreto olje in ko se okrog žlico delajo mehurčki, je olje pripravljeno za cvrenje. Krofe polagamo v olje in jih pečemo 3 do 4 minute pokrite, potem jih obrnemo in še 3 do 4 minute pečemo odkrite. Krofe polagamo na  papirnate brisače, da vpijejo olje. Vroče krof polnimo s priljubljenim nadevom.

POSTOPEK ZA NADEV

Sladkor segrejemo v primerni posodi, tako da dobi nežno rjavo barvo. Pri karameliziranju sladkorja si pomagamo z leseno žlico. Ko  je sladkor karameliziran, dodamo smetano ter mešamo, vse dokler se zmes ne združi, dodamo žajbelj ter Maslo. Pustimo počivati 10 minut. Zmes precedimo in pustimo,  da se ohladi.  Karameliziran nadev pripravite en dan preden se lotite peke krofov, saj karamel polnilo dobi svojo pravo aromo.

 

O izboru USTVARI SVOJ KROF

Turistično gostinska zbornica Slovenije je letos prvič izvedla izbor Ustvari svoj krof, v okviru katerega je slovenske gostince pozvala k peki krofov; te so preko Hitre pošte poslali na sedež Zbornice, kjer jih je strokovna komisija v sestavi izkušenih kuharjev in slaščičarjev Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca WACS, Cecilije Per, dolgoletne strokovne učiteljice na Srednji slaščičarski šoli – BIC Ljubljana in Alme Rekić, priznane kuharske mojstrice in mednarodne ocenjevalke WACS. Komisija je izbrala zmagovalca, ki je postal Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem d.d. iz Portoroža. Ta najbolje ocenjeni ponudnik bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv ‘Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije’. Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo in Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator d.d. Organizatorji srečanja so prejeli krofe s strani 33 udeležencev in cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane. Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe, za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto, skuto s smetano …

 

Fotografije: Vanesa Hasanović

    Kneippov zajtrk 1
    Začnite dan s polnovrednim zajtrkom.
    Cena z DDV:
    12,00 €
    Kneippov zajtrk 2
    Okusen začetek dneva je na meniju vsak dan.
    Cena z DDV:
    12,00 €
    Kneippov zajtrk 3
    Bogat in svež zajtrk iz lokalnih sestavin.
    Cena z DDV:
    12,00 €
    Kneippovo okusno doživetje 1
    Razvajajte svoje brbončice za kosilo ali večerjo.
    Cena z DDV:
    15,00 €
    Kneippovo okusno doživetje 2
    Vzemite si čas za obrok v najboljši družbi.
    Cena z DDV:
    19,00 €
    Kneippovo okusno doživetje 3
    Potopite se v mamljive okuse.
    Cena z DDV:
    24,00 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih