Koledar
Darilni bon
PAKETI

ZMAGOVALCI 14. LITERARNEGA NATEČAJA

V Terme Snovik že 14 let razpisujemo literarni natečaj v počastitev meseca kulture. Letošnji natečaj se je zaključil z zelo velikim odzivom, saj je v poštni predal term prispelo kar 235 pesmi, od tega 140 otroških in 95 odraslih. Na natečaju je sodelovalo kar 33 slovenskih osnovnih šol, ki so bile letos prvič povabljene k sodelovanju kot razred. Učenci so ustvarjali pesmi skupaj pod mentorstvom svojih učiteljic. Pesniški natečaj je potekal od 6. 1. do 8. 2. 2022 v dveh kategorijah, v odrasli in otroški do 15 let. Vse pesmi je pregledala strokovna komisija, zmagovalce pa smo razglasili na literarni večer, ki je potekal v sredo, 16. 2. 2022 v Termah Snovik. Za zmagovalni pesmi sta bili izbrani pesmi 14ih učencev 1. razreda Osnovne šole Šmartno v Tuhinju v otroški kategoriji in Jožice Kapele v odrasli kategoriji. Obe pesmi nosita naslov »Najlepši trenutek«, ki je bil tudi naslov teme pesnjenja na literarnem natečaju v letošnjem letu.

 

Literarni večer s prebiranjem zapisanih rim in razglasitvijo najboljših pesmi je potekal v sproščenem vzdušju v sredo, 16. 2. 2022 ob 18. uri v Termah Snovik v dvorani Tuhinjka. Uvodoma je vse udeležence dogodka pozdravila Katarina Hribar, direktorica Term Snovik, ki je poudarila pomembnost umetniškega, pesniškega ustvarjanja in branja poezije. »Verjamemo, da tudi branje poezije blagodejno vpliva na zdravje naše duše. Že Sebastian Kneipp je postavil ravno ravnovesje med telesom in dušo v svoj peti steber, poleg vode, gibanja, prehrane in zelišč, zdrav življenjski slog,  ki povezuje druge štiri elemente v zaključeno celoto življenja v ravnovesju, prisotnosti in v sožitju z naravo.« Na koncu je svoje besede sklenila z zahvalo in čestitkami vsem ustvarjalcem in ustvarjalkam rim, ter še posebej staršem in učiteljem mentorjem, ki vzpodbujajo in navdušujejo tudi mlado generacijo k pesnjenju, ter s povabilom v eko svet termalnih užitkov, kjer bodo lahko ustvarili in doživeli veliko najlepših trenutkov življenja.

 

Sledilo je branje pesmi udeležencev literarnega večera, ki so svoje rime delili z ostalimi gosti. Prisluhnili smo pesmim Silve Hajšek, Minke Jerebič, Mire Smrkolj, Ljubice Dolničar, Jožeta Ramute in Dragana Mitiča.

Strokovno komisijo so predstavljale tri članice, in sicer mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Sara Drolc, učiteljica slovenščine na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku, in Martina Leskovec, upokojena učiteljica slovenščine na osnovni šoli.

Zmagovalni pesmi v obeh kategorijah je razglasila predstavnica komisije ga. Breda Podbrežnik Vukmir ter tudi prebrala utemeljitve odločitev, ki jih je sprejela komisija. 

 

Zmagovalna pesem v otroški kategoriji je postala pesem »Najlepši trenutek«, ki jo je zapisalo 14 učencev 1. razreda Osnovne šole Šmartno v Tuhinju pod mentorstvom učiteljice Lučke Drganc.  

Utemeljitev komisije: »Pesem je posebna zato, ker je nastala kot skupinsko iskanje in ubeseditev učencev 1. razreda, ki so skupaj iskali najlepše trenutke, jih igrivo ubesedili in s pomočjo mentorice naslikali pred našimi očmi veder in razigran svet otroških lepih trenutkov. Čestitamo učencem in učenkam ter učiteljici, ki je znala iz otrok spretno izvabiti prijetne podobe in jih usmeriti k lepim, vsakdanjim trenutkom in otrokom tako odpreti oči in srce za vse, kar nas lepega obdaja. S skupinskim delom, vedrino in vzgojno noto je pesem prepričala komisijo, da je pesem izbrala za prvo mesto.«

Nagrajeni razred je za nagrajeno pesem prejel aktivno športno darilo, in sicer plavalni športni dan v Termah Snovik.

 

Drugo mesto v otroški kategoriji gre pesmi z naslovom »Najlepši trenutek« mlade pesnice Elle Poljanšek iz 7.razreda Osnovne šole Toma Brejca. Pesem je nastala pod mentorstvom Žive Blatnik.  

Utemeljitev komisije: »Sedmošolka že pogumno koraka med pesniškimi podobami, s katerimi upesnjuje svoje videnje lepih trenutkov in pri tem uporablja prisrčne metafore, ki so znak prvega pesniškega zorenja in razgibane domišljije. Tudi sporočilo kaže, da mlada pesnica pogumno razmišlja in čuti, da je življenje polno različnih občutkov, zato nas spodbuja, da ga polno živimo in si sami ustvarjamo lepe trenutke.«

 

Tretje mesto v otroški kategoriji je prejela pesem »Sanje« učenke Hane iz 4. razreda Osnovne šole Šmartno v Tuhinju,  podružnica šola Tuhinj, pod mentorstvom Danice Lah.

Utemeljitev komisije: »Hana pesni o sanjah, ki so včasih igrive, a včasih te zbežijo v temne gozdove. Tema prinese strah, a ko ta zbeži, se sreča vrne. Pesem oblikuje domišljija, ki sega preko realnih, vsakdanjih podob in se potaplja v svet, kjer so sanje lahko igrive, včasih pa prežete s temnim strahom. Prav ta domišljiskost, kjer so sanje in tema otipljive, dela pesem tako posebno, da jo je komisija izbrala za tretje mesto v otroški kategoriji.«

 

Zmagovalna pesem v odrasli kategoriji je postala pesem »Najlepši trenutek«, ki jo je zapisala Jožica Kapele. 

Utemeljitev komisije: »Kratki verzi z bogatimi pesniškimi podobami nasprotij, ki jih prinaša sleherni dan, pred nas naslika notranje nihanje med brezupom in končno srečo, ki jo v trenutku na obraz nariše drobna ročica. Pesem govori o večnem antagonizmu med sivino in svetlobo, bolečino in vztrajanjem, brezupom in srečo, ki je prinese droben trenutek. Pesem nas nagovarja, da cenimo trenutke v vseh njihovih razsežnostih, še posebej tiste drobne trenutke, ko nam bližina prinese nasmeh in srečo. Izraznost, ritem in nežna impresivnost so kvalitete, ki so komisijo prepričale, da je pesem izbrala kot najboljšo pesem v kategoriji odrasli.«

Nagrajena pesnica je prejela razpisano nagrado term, in sicer nočitev z zajtrkom za dve osebi v dvoposteljni sobi.

 

Drugo mesto v odrasli kategoriji je prejela pesem z naslovom »Pesem Na vrhu« avtorice Maje Dominič.

Utemeljitev komisije: »Kratka štirivrstičnica z zgoščenimi čutnimi podobami sreče na vrhu planine pred bralca nariše podobo sožitja z naravo, veselje bivanja in stapljanja s trenutkom. Sončni žarki so odsev, srčni ritem je odmev, piš vetra pa riše spokojne spomine, kar vse prinese droben, lep trenutek vdiha na vrhu planine. Kratka impresija pove o lepem trenutku vdiha prav toliko kot dolga pesnitev, prav kratkost pa poudarja, da je naše življenje stkano iz drobnih sreč.«

 

Tretje mesto v odrasli kategoriji je dobila pesem z naslovom »Vesel«, ko je zapisal Daniel Artiček.

Utemeljitev komisije: »Šegavi in vedri verzi razkrivajo pesnikovo pot od čemerne in mrke osebe do osebe, ki je za sabo pustila temne oblake, torej težave in strahove, in se ponovno odprla življenju in radosti. Optimistična nota nas bodri, da globoko zadihamo in da se naš duh lahko visoko vzpne in odpre pričakovanju radostnih trenutkov. Antagonizem med nekdaj in zdaj, razgiban jezik in ritem, ki prikliče veselje in zmago nad brezupom, so posebne kvalitete te pesmi.«

 

Dogodek je povezovala Katarina Ilić, vodja animacije in dogodkov v Termah Snovik, ki je ob zaključku vse udeležence povabila na termalni napitek in sladki prigrizek, ki so ga pripravili v restavraciji Potočka.

 

Najboljše tri pesmi v otroški kategoriji

 

1. mesto

NAJLEPŠI TRENUTEK

NAJLEPŠI TRENUTEK SE ZGODI…

KO MAMICA K MENI PRIHITI

IN MI SLADKE POLJUBČKE DELI,

KO OČKA Z MANO SE IGRA,

KONJIČKA HITREGA,

KO BRATEC AVTO ZGRADI

IN TUDI MENI Z NJIM IGRATI SE PUSTI,

KO BABICA OREHOVE ŠTRUKELJCE NAREDI

IN JIH S SMETANO OKRASI,

KO DEDEK K ČEBELAM HITI

IN Z MEDOM SE SLADKATI TUDI MENI PUSTI,

KO SESTRICA MOJO NAJLJUBŠO PRAVLJICO

ŠE MENI PREBRATI ŽELI,

KO MUCA ZA KLOPKO SE PODI

IN PLESTI PULOVER SE UČI,

KO PRI POUKU SMO UČENCI VSI, KER VIRUS CORONA PREMAGALI SMO MI,

KO PRI MATEMATIKI RAČUNAT HITIM

IN VSE PRAV SAM NAREDIM,

KO NA POČITNICE ODHITIM,

DA SI GLAVO ZBISTRIM,

KO NA SMUČIŠE S SMUČKAMI HITIM

IN SE PO STRMEM BREGU SPUSTIM,

KO NA TORTICI SEDEM SVEČK ZAGORI

IN S PRIJATELJI ZABAVAMO SE VSI,

KO NA SONČNODEŽEVNEM NEBU MAVRICA ZAŽARI

IN NAM SKRITI ZAKLAD PODARI,

KO NA NOČNEM NEBU ZVEZDNI UTRINEK PRILETI

IN NAM SKRITE ŽELJE IZPOLNI,

KO PRIJATELJ Z MANO DRŽI

IN ME NA CEDILU NE PUSTI,

KO TO PESMICO SPESNILI SMO MI,

DA O NAS IZVESTE ŠE KAJ VI.

 

Učenci 1. razreda OŠ Šmartno v Tuhinju

Pri nastajanju je sodelovalo vseh 14 učencev, v starostni skupini od 6 do 7 let

Mentorica: Lučka Drganc

 

2. mesto

Najlepši trenutek

Trenutkov v življenju mnogo se zgodi,

a le najlepši posveti nam v temi.

Je sreča, ki kisel obraz nam izbriše,

je čopič, ki nebu mavrice riše.

 

Najlepši trenutek vsak svoj ima,

od rojstva otroka do pogleda z gora.

Z njim vsak zgodbo si piše,

iz spomina ga nikoli ne izbriše.

 

Najlepši trenutek se zgodi

enkrat v življenju, potem ga več ni.

A v mislih bo z nami za vedno ostal,

srcu zavladal, nič obžaloval.

 

Ob zimskih večerih nanj misel nas greje,

ob slabih nas dnevih vedno nasmeje.

Življenje vsak dan na polno živite,

po trenutek najlepši se zapodite.

 

Ella Poljanšek, 7. razred

Osnovna šola Toma Brejca

Mentorica: Živa Blatnik

 

3. mesto

SANJE

Sanje so včasih igrive

in polne idej.

 

A včasih zbežijo v velike gozdove

in temne grobove.

 

Takrat sanje tema prevzame

in mi bežimo, bežimo.

 

V sanjah smo ujeti

in v misli razpeti.

 

Tema straši, tema beži

in srečni smo vsi.

 

Hana, 4. razred

Osnovna šola Šmartno v Tuhinju, podružnična šola Zgornji Tuhinj

Mentorica: Danica Lah

 

Najboljše tri pesmi v odrasli kategoriji

 

1.mesto

NAJLEPŠI TRENUTEK

Dan

ovija

svojo lepoto

v plašč sivine.

Nevidni udarci

ne dovolijo

vsrkati vase

moč

sončnega nasmeha.

V trenutku,

ko se razblinja

zadnje upanje,

nariše

drobna ročica

srečo

na obrazu.

 

Avtorica: Jožica Kapele

 

  1. mesto

Najlepši trenutek

Na vrhu

sončni žarki na znojnem licu - odsev
daleč preko medenih borovcev sega - obstoj
srce z dihom ritem lovi - odmev
na koži piš vetra riše spomine - spokoj

(Vdih v nov dan na vrhu planine.)
Avtorica: Maja Dominič

 

  1. mesto

 Vesel

Oh, kako sem vesel!

Tako sem vesel, da mi lica žarijo,

oči se mi svetijo, srcê razbija;

potne dlani skrivam v žepe, globoko -

Svet se odprl je – široko!

 

Take stvari se mi redko zgodijo;

sem čemeren, mrk in zadrt, ponavadi;

a tokrat se končno odprlo nebo je,

sonce spet sije in zrak je prosojen –

končno spet diham – globoko!

 

Trenutkov bodočih se spet veselim!

Pustil za sabo sem temne oblake,

spake, skrbi in vse prazne junake;

vse kar prihaja, me spet radosti –

Duh moj se vzpenja - visoko!

 

Avtor: Daniel Artiček-Dane

 

V termah so prejeli tudi otroške risbe z rimami, ki so jih ustvarili otroci Osnovne šole Šmartno, podružnična šola Zgornji Tuhinj, udeleženci dogodka so si lahko ogledali razstavo prispelih risb.

Tako so zapisali:

NAJLEPŠI TRENUTEK

NAJLEPŠI TRENUTEK JE RIMA PRIMA,

TRENUTEK SRCA IN ŽIVLJENJA,

ČE MISEL PRIJATELJSTVA JE PRAVA

IN OTROŠKA NARAVA JE ZDRAVA.

NAJLEPŠI TRENUTEK PRVOŠOLCEV

JE RIMARIJA IGRARIJA, KI PRAVI:

» ŽIVALSKI VRT JE MAJSKI PRT,

V NJEM ŠE STRAŠNI TIGER FIGER,

POLONA, LIMONA,

HIŠKA IN MIŠKA.

OB HIŠKI KONJIČEK IN PTIČEK.

 

KO ZAPREMO VODOVOD,

GREMO NA SPREHOD,

OPAZIMO TRAKTOR IN REAKTOR,

ODVIHRAMO OD PODGORJA VSE DO MORJA.

 

KO PRIDE ZLATA JESEN,

SE VRNEMO V SNOVIK NA BAZEN,

KJER ODSANJAMO NAJLEPŠI PLAVALNI SEN.«

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih